man169.com 討論區

風月情報互動區
現在的時間是 2018-04-19 23:12

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 69 篇文章 ]  前往頁數 上一頁  1234567  下一頁
發表人 內容
 文章主題 :
文章發表於 : 2004-10-18 1:52 
離線
嬰兒級
嬰兒級

謝謝俊雄兄的錯愛,下個月整個仲正的報告返來,以多謝各位巴打支持。
:lol: 估唔到我都有份.......
不過都希望多d bro 打出好既report,大家分享下ma :twisted:

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 2004-10-18 23:00 
離線
嬰兒級
嬰兒級

苗人鳳兄 : 多謝指正,小弟確有不是之處,謹此致歉 !!! :oops:

不過我係站係新手立場,對169既第一感覺,可能這裡的師兄習慣了169既作風,
覺得沒甚麼,但對訪客而言,169就係插圖太多及無謂,浪費時間翻閱...
兼且看很多文章都係"引言、X2、弓起...",真係欠缺參考價值,亦覺沉悶。
此風不可長,我勇於提出,或有錯誤,傷害到某些師兄,亦屬對事不對人,
相信各位師兄亦了解到(暫時都無比人炳,証明各位師兄質素高),
正是"恨鐵不成鋼"、"愛之深、責之切"...... :(

報告不需要排名,所謂「文無第一」.....
你對 !!! 我只係提出選文要有準則,唔係大部分文章都入選,失去精選意義,
不過真係令板主難做,我明白,請見諒。最好多些兄弟提出意見,
睇下點樣挑選,(例如他台打星制度)有提議,就有好辦法。 :roll:

你既 "4呎長既圖, 唔岩整多幾幅無聊相,睇下佢條thread佢重有無人有耐性睇" 係幼稚同惡性建議,令人費解。
純粹一時意氣 ! 因有新手話提意見都比人炳,叫佢唔好上169睇。
我只係覺得對付屢勸不聽既人,只能"以其人之道還治其人之身"、
"針唔拮到肉唔知痛" :evil: ,可能太過以暴易暴,但單靠自律,令外來訪客無引,
會損失好多新手加入,我覺得犧牲壞分子,勝於損失新手,影響質素。

你既 "其實重覆引言係想回應某人,但都可以刪除部分無關既字句,
我都用引言,但會裁減size,舉手之勞,點解唔令板面少d浪費" 係好提議。

我都係新手,可能老手有更好辦法減少篇幅,但我唔怕醜提出,拋磚引玉..

何謂 "無謂及私人聊天文章實不足以選取" ?你既提議算唔算無謂?邊個裁定無唔無謂?同樣地,邊個裁定邊編報告以資訊、娛樂、評價準則來定位?如果你要俊雄版主做裁判,對佢太唔公平啦!
"聊及私人聊天文章"係指d人係條thread傾計,其他人根本唔知佢地講咩,
對其他人來說幾悶幾無聊,應該放入chatroom就對,係thread入面一句起兩句止
以免浪費翻閱時間,又唔明佢地講咩。
(*有機會你可參考下gcru.com 網站,佢地已經成為私人聊天室,外人根本唔知佢地講咩? 救國報告私相轉寄,攪到個網站無文章、報告、相片、內容非局中人唔明,我曾經係會員,都睇到無心機,我眼見169亦有咁趨勢,過來人提醒下,
唔係到惡化後,想改變都難.....所以我至咁大膽得罪各位! 請諒...... :oops: )

***接受批評就係進步既開始***
唔係講板主,我亦讚過板主從善如流,我係指個d專罵新手、唔比人提出意見既人
,其實多d人提出意見,只要唔係針對人、攻擊人,出發點為169進步,
點解唔聽下佢講? 有反對意見或者解釋點解唔可行,大家辯明觀點,
絕對會令169進步 !!就好似你我之間良性討論,對各方面都係好事....

出建議之前,諗下可不可行同對他人既影響啦。
太多顧慮,不如唔提出,但我認為提意見,並無害人,可能唔可行,
但唔提出,就無新意見,文明社會應該廣開言路,有包容至有進步......

感激苗兄指正,只要係良性批評,我一定接受......
並向俊雄兄致歉,強人於所難...... :oops:

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 2004-10-21 10:46 
離線
青年級
青年級

情深 寫:
苗人鳳兄 : 多謝指正,小弟確有不是之處,謹此致歉 !!! :oops:

不過我係站係新手立場,對169既第一感覺,可能這裡的師兄習慣了169既作風,
覺得沒甚麼,但對訪客而言,169就係插圖太多及無謂,浪費時間翻閱...

我個人都十分討厭插圖, 如果是有趣的, 看得多都覺得麻忍煩.
不過既然這裡容許, 那麼每個人都享受這種權力, 用唔用已純為個人行為.

兼且看很多文章都係"引言、X2、弓起...",真係欠缺參考價值,亦覺沉悶。

這些並無大礙, 畢竟不是每個人都會長篇大論, 再者這裡不是藏書閣, 不必要每個回覆都要有價值.
別看少那些 x 2 之類, 簡單的支持就是出報告的動力

此風不可長,我勇於提出,或有錯誤,傷害到某些師兄,亦屬對事不對人,
相信各位師兄亦了解到(暫時都無比人炳,証明各位師兄質素高),
正是"恨鐵不成鋼"、"愛之深、責之切"...... :(

報告不需要排名,所謂「文無第一」.....
你對 !!! 我只係提出選文要有準則,唔係大部分文章都入選,失去精選意義,
不過真係令板主難做,我明白,請見諒。最好多些兄弟提出意見,
睇下點樣挑選,(例如他台打星制度)有提議,就有好辦法。 :roll:

我反對一切評分制度, 因為這裡不是寫文章為主, 點解要話邊個好些?
而且由邊個話事?
而且閱讀的次數已經反映出該report 好與壞

你既 "4呎長既圖, 唔岩整多幾幅無聊相,睇下佢條thread佢重有無人有耐性睇" 係幼稚同惡性建議,令人費解。
純粹一時意氣 ! 因有新手話提意見都比人炳,叫佢唔好上169睇。
我只係覺得對付屢勸不聽既人,只能"以其人之道還治其人之身"、
"針唔拮到肉唔知痛" :evil: ,可能太過以暴易暴,但單靠自律,令外來訪客無引,
會損失好多新手加入,我覺得犧牲壞分子,勝於損失新手,影響質素。

你既 "其實重覆引言係想回應某人,但都可以刪除部分無關既字句,
我都用引言,但會裁減size,舉手之勞,點解唔令板面少d浪費" 係好提議。

我都係新手,可能老手有更好辦法減少篇幅,但我唔怕醜提出,拋磚引玉..

何謂 "無謂及私人聊天文章實不足以選取" ?你既提議算唔算無謂?邊個裁定無唔無謂?同樣地,邊個裁定邊編報告以資訊、娛樂、評價準則來定位?如果你要俊雄版主做裁判,對佢太唔公平啦!
"聊及私人聊天文章"係指d人係條thread傾計,其他人根本唔知佢地講咩,
對其他人來說幾悶幾無聊,應該放入chatroom就對,係thread入面一句起兩句止
以免浪費翻閱時間,又唔明佢地講咩。

有時興緻到, 難以避免.

(*有機會你可參考下gcru.com 網站,佢地已經成為私人聊天室,外人根本唔知佢地講咩? 救國報告私相轉寄,攪到個網站無文章、報告、相片、內容非局中人唔明,我曾經係會員,都睇到無心機,我眼見169亦有咁趨勢,過來人提醒下,
唔係到惡化後,想改變都難.....所以我至咁大膽得罪各位! 請諒...... :oops: )

相片以私人形式傳送並冇問題, 視乎佢地自己想點Share 法?
有些人唔喜歡公諸同好, 總不能以自己的價值觀去迫佢地就範.

***接受批評就係進步既開始***
唔係講板主,我亦讚過板主從善如流,我係指個d專罵新手、唔比人提出意見既人
,其實多d人提出意見,只要唔係針對人、攻擊人,出發點為169進步,
點解唔聽下佢講? 有反對意見或者解釋點解唔可行,大家辯明觀點,
絕對會令169進步 !!就好似你我之間良性討論,對各方面都係好事....

出建議之前,諗下可不可行同對他人既影響啦。
太多顧慮,不如唔提出,但我認為提意見,並無害人,可能唔可行,
但唔提出,就無新意見,文明社會應該廣開言路,有包容至有進步......

感激苗兄指正,只要係良性批評,我一定接受......
並向俊雄兄致歉,強人於所難...... :oops:

我都係近手 :oops: :oops:

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 2004-10-22 13:34 
離線
嬰兒級
嬰兒級

多謝亞歡哥指正... :P

既然各有道理,我亦唔強求,不過可否插圖真的限制一下size...
我係指無謂插圖,如女女相、有用地圖資料、場地實況....
等等有用資料,當然不在此限。
個d小飛俠、十二樂坊....真係好阻定兼哂時間download....
整細一點可以嗎 ? 為他人著想..... :roll:

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 2004-10-23 13:26 
離線
少男少女級
少男少女級

情深 寫:

既然各有道理,我亦唔強求,不過可否插圖真的限制一下size...
d小飛俠、十二樂坊....真係好阻定兼哂時間download....

同意!!!!!!!! 鐵腕一號真係好阻定兼哂時間,你好快D刪走你D小飛俠啦 :evil: :evil: :evil: :evil: :twisted: :twisted:

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 2004-10-23 13:49 
離線
青年級
青年級

鐵腕 Astro Boy Ver2.0 寫:
情深 寫:

d小飛俠、十二樂坊....真係好阻定兼哂時間download....

同意!!!!!!!! 鐵腕一號真係好阻定兼哂時間,你好快D刪走你D小飛俠啦 :evil: :evil: :evil: :evil: :twisted: :twisted:

咪就係~~~~~~~~

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 2004-10-23 14:06 
離線
嬰兒級
嬰兒級

情深師兄,其實我出回應時心情欠佳,難得你以平和心情回答,謹此致謝。
阿歡師兄亦言之有理,不愧前輩。

我亦同意有些插圖太大,但人不自律,奈何?

致於小圈子,此乃人之天性,英文謂之 clique,在上班,正苦,娛樂圈... 都有,不過平心而論,而家呢版情形係過份左少少。一堆人出去玩完,番黎就在不同 thread 講對方條女,幾時又去,clique 外人根本不能插咀。

但係, 大家都係大人,咪由佢地玩。又無妨礙我 happy,而我唔睇某某人吹雞或賽後報告,對我亦無損失。若果情形真係好差,自然少人上黎169,此乃 let the market dictate 之理也,管制是沒有用的。

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 2004-10-24 23:12 
離線
青年級
青年級

來到呢度, 做CDROM 又好, 喜歡吹水又好, 寫報告又好, 單單打打都好.
最緊要係睇得開心
如果大家都多些合作, 少些插圖, 對大家都有好處.
否則一個又一個地走, 最後大家無癮

情深兄和苗人鳳兄都係出自好心的意見
我想俊雄兄是明白的.

這裡有的是自由, 但都要大家互相尊重

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 2004-10-25 22:31 
離線
嬰兒級
嬰兒級

苗兄、亞歡哥 : 多謝 !!!

良性討論絕對係好事..... :P

希望各兄弟自律,在自由之下,亦唔好妨礙別人既自由,
令169更能吸引多d新手加入,文章更精采、報告更實用 !!!

我唯有堅持我既平實作風,我絕對希望別人欣賞我寫既野,唔係插圖。

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 2004-10-26 16:26 
離線
壯年級
壯年級
頭像

updated !

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 69 篇文章 ]  前往頁數 上一頁  1234567  下一頁

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 7 位訪客

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯文章
不能 在這個版面刪除文章
不能 在這個版面上傳附加檔案

前往 :